Je kunt in de geavanceerde form editor een nieuw formulier maken door op de knop "Maak een nieuw formulier" te klikken.
Zodra je dit doet wordt er direct een nieuw formulier gemaakt waarna je dit formulier aan kunt passen. Dit kan je doen door aan de linkerkant, de formulier eigenschappen aan te passen, aan de rechterkant de velden toe te voegen en er onder te kijken naar de live preview:
De basis instellingen
Het eerste dat je invoert is de titel. Dit kan van alles zijn maar zorg vooral dat het herkenbaar is voor de gebruiker.
Vervolgens kies je het formulier type.
Een formulier is altijd één van de volgende 3 types:
- Het is een staand / verticaal formulier. Dit is de standaard en is een formulier dat van boven naar beneden wordt ingevuld en wordt verzonden.
- Het is een liggend / horizontaal formulier. Dit is een soort Excel formulier. Dit is handig voor lijsten en overzichten.
- Het is een SWOT / tabel formulier. Dit is handig voor SWOT analyses of risico matrixen.
Het staande formulier is de standaard en plaatst de velden onder elkaar. Dit formulier type heeft de volgende voor- en nadelen
voordelen:
- Je kunt alle veld types gebruiken
- Je kunt conditionele logica gebruiken
- Je kunt het formulier beschikbaar stellen voor mobiel
- Je kunt er voor zorgen dat de gebruiker het formulier alleen in mag vullen en hij ziet dan alleen zijn eigen registratie.
Nadelen:
- In het invultabblad zie je alleen de registratie die je doet. maar onder het resultaten tabblad vind je alle registraties.
Overige opties
- Aantal kolommen: Hiermee kun je bepalen in hoeveel kolommen de velden getoond moeten worden. Hierbij kun je gebruik maken van "lege ruimte" velden.
Het liggende formulier is er vooral om overzichten te maken of lijstjes. Het plaatst namelijk de velden naast elkaar als kolommen. Deze lijstjes kunnen dan later gebruikt worden door staande formulieren zodat mensen zaken nooit dubbel hoeven in te vullen en je er grafieken en workflows op kunt baseren.
Voordelen:
- Overzichtelijk in het geval van lijstjes
- Overzichtelijk in het geval van registratie overzichten zoals bijvoorbeeld een certificaten register
Nadelen:
- Niet alle veldtypes zijn beschikbaar
- Niet beschikbaar op mobiel
- Geen conditionele logica
- Je kunt tegen een gebruiker zeggen dat hij het formulier alleen in mag vullen, maar hij zal dan ook alle andere registraties zien.
Overige opties
- Veld breedte; Per veld kun je bepalen hoeveel breedte deze in gaat nemen in de weergave. Als je alle velden op "auto" instelt dan wordt er automatisch gekeken wat de beste verdeling is. In de meeste gevallen is dit de beste keuze. Je kunt hier echter wel invloed op uitoefenen door de velden een pixel waarde (bijv 100px) mee te geven. Hierdoor kun je velden meer ruimte geven.
Het SWOT formulier is (zoals de naam al suggereert) vooral voor SWOT formulieren. Je kunt zelf bepalen hoeveel kolommen dit formulier type heeft waarna de velden in een raster worden geplaatst.
Voordelen:
Nadelen:
- Je kunt niet gebruik maken van sub registraties
- Je kunt geen conditionele logica gebruiken
- Je kunt het formulier niet beschikbaar stellen op mobiel
Overige opties
- Aantal kolommen: Hiermee kun je aangeven uit hoeveel kolommen je SWOT formulier bestaat. Zo bestaat dit SWOT formulier bijvoorbeeld uit 6 kolommen:
Zodra je de juiste keuze hebt gemaakt voor je formulier dan kun je de velden toevoegen.